Deşi la pacienţii cu obezitate care au suferit intervenţii chirurgicale scăderea în greutate este cel mai vizibil rezultat, marele beneficiu îl reprezintă atenuarea sau dispariţia gravelor probleme de sănătate cu care ei se confruntă în paralel: hipertensiune arterială, apnee severă de somn, diabet zaharat de tip II sau boli cardiace. Scăderea în greutate, pe lângă factorul pozitiv, estetic, este însoţită de dispariţia durerilor asociate greutăţii în exces (de spate, de genunchi). Deci chirurgia bariatrică se poate constitui într-o alternativă viabilă la pacienţii cu grave probleme de sănătate asociate obezităţii.

Efecte pozitive
Efecte pozitive

Efectul asupra comorbidităţilor este impresionant şi reprezintă, cel mai mare beneficiu pentru persoanele în cauză, mult mai important decât alte aspecte, cum sunt numărul de kg sau efectul estetic.

Pacienţii cu diabet zaharat de tip II reduc semnificativ dozele de medicamente necesare sau chiar nu au mai avut nevoie de ele.

În prezent gastrectomia longitudinală este recunoscută ca metodă de tratament al diabetului zaharat de tip II în toată lumea.

(Vezi articolul – Bariatric Surgical and Procedural Interventions in the Treatment of Obese Patients with Type 2 Diabetes A position statement from the International Diabetes Federation Taskforce on Epidemiology and Prevention2013)

În lista comorbidităţilor care sunt influenţate pozitiv şi semnificativ de chirurgia bariatrică trebuiesc menţionate următoarele grupe de afecţiuni:

  • Boli cardiace şi hipertensiunea arterială;
  • Boli ale aparatului respirator: apneea în somn (oprirea respiraţiei în timpul somnului, aspect nesesizat de cel în chestiune), sforăitul (care dispare odată cu pierderea excesului ponderal), sdr. Pickwick (somnolenţa în timpul zilei, mergând până la adormirea în cursul activităţilor diurne)(Citeşte articolul);
  • Tulburările menstruale, infertilitatea şi sterilitatea. Există o relaţie bine cunoscută între aceste afecţiuni şi numărul de kilograme în exces, după cum se cunoaşte că revenirea la o greutate normală sau cât mai aproape de normal poate rezolva aceste probleme. Femeile tinere obeze, după procedurile de chirurgie bariatrică şi scădere ponderală pot avea copii. Este desigur necesar ca viitoarea mamă să facă vizite regulate la medicul ginecolog, să-l informeze despre condiţia ei particulară, să-şi facă o serie de analize, adică să aibă o sarcină supravegheată;
  • Durerile de spate (lombalgiile) sau de genunchi se ameliorează sau dispar, fiind evident legate de numărul de kilograme în plus;
  • Incontinenţa urinară la femei cunoaşte de asemenea ameliorări semnificative sau vindecări;

Aceste rezultate nu se datorează în exclusivitate actului chirurgical.

Un rol crucial îl are pacientul însuşi, felul în care se comportă postoperator, disponibilitatea sa către exerciţiu fizic, felul în care reuşeşte să-şi modifice comportamentul alimentar.

Sprijinul familiei atât psihologic cât şi material este absolut obligatoriu!

Mai jos sunt prezentate câteva referinţe ale pacienţilor care au beneficiat de asistenţă în cadrul grupului de chirurgie bariatrică din IAŞI:

Balon intragastric
- interviu pacient -

Interviu cu pacienţii supuşi procedurii gastric sleeve
în timpul şedinţei grupului de sprijin din cabinetul psihologic