Despre obezitate

Obezitatea nu este numai o problemă estetică ci în primul rând o tulburare de nutriţie caracterizată prin sporirea greutăţii corporale mult peste nivelul greutăţii ideale, cu ample consecinţe asupra stării de sănătate. Apariţia obezităţii influenţează aspectul fizic al persoanei dar şi starea ei psihică. Excesul ponderal generează numeroase complicaţii:

Numărul tot mai mare de persoane cu obezitate în stadii avansate şi complicaţii redutabile a determinat apropierea medicilor din diverse specialităţi, constituind un grup dedicat tratamentului complex al pacienţilor cu obezitate morbidă. Acest grup s-a format în aprilie 2012 la iniţiativa Conf. Univ. Dr. Sergiu Pădureanu şi funcţionează la Spitalul Universitar de Urgenţă Sf. Spiridon Iaşi.

IMC
Indicele de masă corporală

Indicele de masă corporală (IMC) – arată dacă o persoană are sau nu o greutate normală şi se calculează astfel:

IMC sau indicele de masa corporala, pentru controlul greutatii

  • IMC 18,49 sau mai puţin = subponderalitate
  • IMC 18,5 – 24,99 = greutate normală
  • IMC 25 – 29,99 = supraponderalitate
  • IMC 30 – 34,99 = obezitate (gradul I)
  • IMC 35 – 39,99 = obezitate (gradul II)
  • IMC peste 40 = obezitate morbidă

Obezitatea poate îmbrăca un caracter generalizat sau un aspect segmentar.

Obezitatea de tip android (abdominală, truncală – ţesutul adipos predomină la nivelul trunchiului) este corelată cu o rată mai mare de apariţie a complicaţiilor.

Epidemia de obezitate despre care specialiştii în nutriţie din toată lumea au avertizat încă de acum câţiva ani a atins şi România. Ultima statistică ne plasează pe locul trei în Europa, cu 50% din populaţie persoane supraponderale. La capitolul obezitate infantilă cifrele sunt îngrijorătoare: 40% din copii sunt obezi.

Calculator rapid IMC



Greutate (kg):

Înălţime (cm):




IMC-ul Dvs.

Înseamnă că: