Chirurgie Bariatrică
Chirurgia Bariatrică

Este o potenţială opţiune pentru pacienţii cu obezitate morbidă (IMC ≥ 40) sau cu obezitate grd.II (35 ≤ IMC ≤ 40) însoţită de comorbidităţi, atunci când metodele mai puţin invazive de pierdere în greutate, cum ar fi dieta, exerciţiul fizic, tratamentele farmacologice, modificare de comportament au eşuat, sau la pacienţi obezi cu risc înalt din punct de vedere al comorbidităţilor.

Există o mare varietate a procedurilor chirurgicale ce pot fi clasificate în 3 categorii, funcţie de mecanismul de acţiune:

  1. Restrictive (limitează cantitatea de hrană ingerată): inelul gastric (gastric banding), gastrectomia longitudinală (gastric sleeve)

  2. Malabsorbtive: alterează procesul de digestie

  3. Mixte (restrictive + malabsorbtive): ambele mecanisme – bypass gastric, diversie biliopancreatică.

Fiecare intervenţie este caracterizată de beneficii, dezavantaje şi riscuri.

Inelul gastric ajustabil

Este un dispozitiv din silicon, gonflabil, care este plasat în jurul zonei superioare a stomacului, printr-o intervenţie laparoscopică pentru a împărţi stomacul în două porţiuni inegale.

Prima porţiune din stomac este mai mică şi comunică cu restul stomacului printr-un canal calibrat de inel.

Cu cât stomacul este mai strangulat, cu atât trecerea alimentelor va fi mai limitată.

Dupa prima ajustare a inelului, la două luni post-operator, vor exista alte ajustări dictate de ritmul scăderii în greutate.

Gastrectomia longitudinală

Gastric Sleeve

Gastrectomie Longitudinală

Constă în secţionarea stomacului de-a lungul sau, pe cale laparoscopică, cu îndepărtarea marii curburi gastrice.

Eficienţa gastrectomiei longitudinaleGastric Sleeve – în tratamentul obezităţii morbide este determinată de mai multe mecanisme de limitare a aportului alimentar:

1. Reducerea capacităţii rezervorului gastric – Prin intermediul gastrectomiei longitudinale (Gastric Sleeve), se îndepărtează o mare parte a stomacului (cca 80%), lăsând în circuitul digestiv un tub gastric de dimensiuni foarte reduse (cca 150ml). Pacientul va fi obligat, astfel, să consume cantităţi foarte mici de alimente.

2. Diminuarea senzaţiei de foame – La nivelul porţiunii fundice a stomacului se află receptori specializaţi în eliberarea hormonilor responsabili de creşterea apetitului. Ori de câte ori stomacul este gol, în peretele gastric se produce ghrelina care circulă prin sange şi determină acţionând la nivelul creierului (hipotalamus), senzaţia de foame. Operatia de reducere a stomacului presupune şi îndepărtarea acestui segment de stomac (fundul stomacului), ceea ce duce la diminuarea nivelul plasmatic de ghrelina.  Astfel, senzaţia de foame a pacienţilor se diminuează, ceea ce conduce la scăderea numărului de mese şi a gustărilor servite de aceştia pe parcursul zilei.

3. Instalarea precoce a saţietăţii – După operaţia de gastric sleeve, umplerea rapidă a stomacului nou creat (tubul gastric de 150ml) determină instalarea precoce a unei senzaţii de saţietate.

Bypass-ul gastric
Gastrectomie Longitudinală

Presupune izolarea completă a unei mici porţiuni din stomac, faţă de restul stomacului.

Prin intermediul acestei intervenţii, alimentele vor ajunge numai în porţiunea superioară a stomacului şi niciodată în partea inferioară.

Pentru a asigura tranzitul digestiv, la acest stomac format se conectează o parte din intestin, ce va prelua alimentele înghiţite.

Avantajele acestei operatii sunt multiple: stomacul se umple după câteva înghiţituri, iar alimentele ajung mult mai repede în intestin, generând o senzaţie de saţietate; datorită ocolirii primei părţi a intestinului subţire (locul în care sunt absorbite dulciurile şi grăsimile).

Diversia biliopencreatică
Diversia biliopancreatică

Este cea mai severă metodă de a interveni în procesul de absorbţie a caloriilor şi nutrienţilor alimentari.

Procedura constă în rezecţia gastrică aproape totală şi conectarea la zona distală a intestinului subţire.

În acest fel alimentele consumate în cantitate redusă ocolesc cea mai mare parte a intestinului subţire, ajungând numai în porţiunea finală a acestuia, neputând fi asimilate în întregime.

Plicatura gastrică
Plicatura gastrică

Este un procedeu restrictiv de chirurgie bariatrică.

Metoda constă în efectuarea unor pliuri în peretele gastric, urmate de sutura pliurilor cu fire chirurgicale neresorbabile astfel încât stomacul este transformat într-un tub cu o capacitate de 150-200 ml.